‘Tant difícil és posar-se d’acord?’ Editorial del Premià Notícies del 22 de desembre de 2011

Si una conclusió es pot desprendre del ple de desembre que es va celebrar ahir és que CiU no es pot permetre prendre segons quines decisions pel seu compte. Els grups de l’oposició van fer ahir un exercici demostratiu de que, si són capaços d’actuar coordinadament, poden tirar enrere decisions de la junta de Govern. El cas dels increments de les quotes de l’escola bressol va posar de manifest aquesta aritmètica en dos sentits: no només les quotes bàsiques es pujaran aquest curs només l’equivalent a l’IPC d’enguany i no als preus anteriorment anunciats, sinó que es crearà una comissió amb representants de totes les forces que serà la que decidirà quins serveis públics han de veure modificats els seus preus i en quina quantia.

La decisió de CiU de governar en solitari no estava exempta de riscos. La possibilitat de no trobar recolzament en alguna de les altres forces per tirar endavant les seves propostes era fins a cert punt remota però no impossible, i ahir es va veure que podia donar-se el cas. I es va donar en un tema d’impacte social. Les explicacions de l’equip de Govern per pujar els preus, atenent a que portaven anys congelats, no van ser acceptades des de l’AMPA de l’escola que protestava, a més, que s’apliquessin amb el curs ja en marxa. Va ser l’AMPA la que va demanar emparament als grups de l’oposició que no van trigar a coordinar-se per convertir una pregunta de Crida Premianenca en una moció conjunta que va obligar al govern de CiU a acceptar la pujada de l’IPC i la creació d’aquesta comissió conjunta.

Més enllà del cas concret de l’escola Bressol, darrera del desori que es va viure al ple d’ahir hi ha dos elements: l’un, reconegut en major o menor mesura per tothom, és la manca de diàleg. Si al final es podia arribar a un acord final, com va acabar passant, bé es podria haver buscat aquest mateix acord quan es va començar a parlar del tema mesos enrere i ens evitaríem espectacles com juntes de portaveus en mig de plens o la presència de criatures a les sessions. D’ altra banda l’oposició es queixa de l’ús que fa l’equip de govern de les competències delegades del ple a la junta de govern, en principi per agilitar tràmits, però que també poden servir per aprovar temes sense discutir-los abans al ple.

Vistes les coses com estan, sembla que el pressupost 2012 haurà de comptar necessàriament amb aportacions d’altres forces per assegurar la seva aprovació. De moment el PSC ja hi ha presentat les seves. Ja ho anirem veient.

El Ple deixa l’increment de quotes de l’escola Bressol en l’IPC per aquest curs a partir d’una moció de tota l’oposició

El que apareixia a l’ordre del dia com a una pregunta de Crida Premianenca sobre l’augment de les quotes de l’escola Bressol, va acabar per convertir-se en una moció conjunta de tota l’oposició que va aturar els anunciats increments de les quotes.

Aquest punt es va convertir en el gran protagonista de la sessió ordinària del ple de desembre que es va celebrar ahir. De fet, va ser un moviment per part del grup municipal socialista el que va precipitar la moció. L’AMPA de l’escola havia demanat  recolzament a l’oposició per evitar la pujada de les quotes en els termes que s’havien plantejat i que elevaven els preus de 135 a 150€, la bàsica, i de 123 a 150 la de menjador. A partir d’aquesta demanda va ser quan es va concretar la moció. Quan el portaveu socialista Tomàs Esteban va advertir a la portaveu convergent Anna Maria Medina de la moció, aquesta va oferir arribar a un acord en el sentit de pujar només l’IPC en aquest curs, cosa que es va aprovar en la junta de govern anterior al Ple.

Amb tot, la moció conjunta, presentada per urgència, va tirar endavant. Els grups demanaven la suspensió dels increments de les quotes. En la discussió del punt, l’oposició va acusar l’equip de govern de maca de diàleg i es va queixar que un decisió com aquest increment no s’hagués decidit en un ple, i que a més s’apliqués amb el curs ja començat. Per la seva part, des de CiU Anna Maria Medina va demanar la retirada de la moció i va insistir en que els pares estaven informats i en que els augments no tenien a veure amb les retallades de la Generalitat sinó amb que les quotes portaven anys congelades.

La proposta de l’oposició, però, anava més enllà dels preus de l’escola bressol, i demanava que es definissin els serveis bàsics i els seus preus, una definició en la qual havien de participar tots els grups. Això deixava oberta la possibilitat de canviar les quotes si es creia necessari, cosa que podria implicar alterar el que s’havia aprovat a la junta de govern local. Quedava, doncs, per veure com s’encaixava jurídicament el text de la moció i per pactar-lo es va fer un recés al ple per celebrar una junta de portaveus extraordinària. Acabada aquesta, la secretària Elisa Almirall va donar lectura al nou enunciat de la moció.

Finalment la moció es va aprovar per assentiment, tot i que CiU va insistir en que no estava d’acord amb la seva part expositiva.

El ple dóna llum verda a modificar el POUM per a que hi pugui haver una escola a la masia Ribas

Abans de les mocions, el ple havia donat llum verda a la modificació del POUM en l’àmbit de la Masia Ribas per permetre que s’hi instal·lés una escola privada. El tinent d’alcalde de Territori, Antoni Subirà, va ser l’encarregat de donar les explicacions. El punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU i PP, les abstencions de PSC i Crida Premianenca i els contraris de la Coalició d’Esquerres.

Encara dins dels punts que presentava a aprovació l’equip de govern, el que plantejava l’encàrrec de la gestió del teatre de l’Amistat a l’empresa pública ‘Premià Serveis Municipals’ va quedar sobre la taula, segons es va explicar, per manca de consens.

D’altra banda el punt de l’àrea econòmica que proposava l’aprovació definitiva de l’Ordenança Fiscal 3.5, reguladora de les taxes per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d’ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, va quedar aprovada.

I a banda de la dels preus de l’escola bressol, s’hi van presentar altres mocions. Crida presentava una que proposava que l’Ajuntament demanés la congelació definitiva de la ronda del Baix Maresme que es va rebutjar amb els vots en contra de CiU i PSC i l’abstenció del PP. Una altra moció de Crida, que demanava l’Adhesió al fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, es va aprovar amb l’abstenció del PSC.

La sessió va acabar amb un torn de preguntes entre les quals destacava la que presentaven Crida i Coalició d’Esquerres sobre la il·luminació nadalenca, i el prec de Crida de que la comissió de nomenclator estudiï un nom diferent per a la plaça de la Constitució, un prec que l’equip de govern va recollir.

Maria Jesús Fanego deixarà de ser presidenta honorífica del PSC de Premià de Mar

Maria Jesús Fanego deixarà de ser presidenta honorífica del PSC de Premià de Mar. El primer secretari dels socialistes premianecs, Tomàs Esteban, ha explicat a Premià Notícies que la renúncia respon a una proposta de la pròpia Fanego paltejada abans del congrés nacional del partit i que busca un recanvi generacional. D’altra banda el PSC anunciarà el gener la renúncia de la regidora Lluïsa Rabassa que serà substituïda al grup municipal per Carles Mieres.

L’Escola de Música fa aquests dies els seus concerts de Nadal

Nous concerts de Nadal de l’Escola Municipal de Música: a dos quarts de sis obriran foc els alumnes de quatre i cinc anys de flauta de bec, piano, guitarra i saxo. Seguiran els alumnes de sis anys de guitarra, l’orquestra de petits i el trio de trompetes a tres quarts de set. El darrer concert del dia, a les vuit del vespre, es farà a la parròquia de Santa Maria: serà una actuació on intervindran el grup de flautes de bec, els grup d’adults, l’ensemble, el grup de guitarres i la Big Band de l’escola.